maanantai 13. syyskuuta 2010

Ikärajoja

Seurakuntavaalien ikäraja alenee. Nyt 16 vuotta täyttäneet lapsetkin pääsevät uurnille. Minun puolestani noissa leikkikaluvaaleissa saisivat äänestää vaikka syntymättömät lapsetkin.
Mutta se, mitä pääministeri Mari söpertelee, on melkoisen läpikuultavaa.

- Vaalien valokeilassa ovat ensi kertaa äänestämään pääsevät 16-vuotiaat. Tässä asiassa kirkko kulkee etunojassa. Äänestysiän alentamisessa on kirkolle valtava mahdollisuus. Seuraamme seurakuntavaaleja valtiollisella puolella nyt hyvin tarkkaan. Vaalit näyttänevät suuntaa mahdolliselle äänestysiän laskemiselle myös muissa vaaleissa.

Äänestysikärajaa pitäisi nimenomaan nostaa, vähintään 21:een ikävuoteen.
16 vuotias lapsonen äänestää pääsääntöisesti sitä ehdokasta, joka on hänen vanhempiensa mukaan "se oikea".
Ihan tällaisilla hailakoilla duunarinsilmilläkin näkee sen, että mikä porukka saa kiristettyä värvättyä jälkikasvunsa uurnille.

4 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Aikanaanhan täysi-ikäisyyden raja oli 24 vuotta, enkä ole yhtään varma siitä, kannattiko sitä pudottaa.

VonPee kirjoitti...

Terve vaan Ykä. Kun muistelen itseäni 18 kesäisenä, olin täysi-ikäinen virallisesti, mutta en todellisesti (aika ei ole kullannut muistoja). Kun katson nykyisiä lapsosia, ei tilanne mielestäni ole muuttunut mihinkään. Siispä: Olen varma. Ei kannattanut pudottaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minun ehdotukseni:
Vain perheelliset ja työtätekevät yli 35-vuotiaat miehet saisivat äänestää.
Tuo perheellisyys pudottaisi minut itsenikin pois äänioikeutetuista, mutta en valittaisi.

VonPee kirjoitti...

Määrittelisitkö työnteon? Onko puhelinhäirintä työntekoa, vai alkaako se vasta ojankaivuusta? Miksi vain miehet ja niistäkin vielä ainoastaan erheelliset, eikun perheelliset.