torstai 3. maaliskuuta 2011

Tee se itse

Meikäläinen käy ahkerasti kirjastossa, mutta vain ihan sellaisessa pienessä vaan. Pääkirjaston olen suosiolla jättänyt rauhaan, kun se on liian nykyaikainen (täynnä automaatteja).
Tämä pienokainen oli kuukauden suljettuna, kun siellä tehtiin kuulemma parahduksia "parannuksia".
Meninpä siis palauttamaan, ovien jälleen avauduttua, kassillisen lainaamiani kirjoja. Ovesta sisälle astuessani en huomannut mitään muutosta entiseen. Uksi aukesi normaalisti ulospäin, eteinen näytti samalta kuin ennenkin, kuten myös koko kirjastokin.

Ahaa! Täällähän onkin tehty vaan jotain kiinteistöön liittyvää reparia, ajattelin helpottuneena. Niinpä vaapuinkin palautustiskille ja aloin rehvakkaasti latomaan kirjoja pöydälle.

Ja silloin SE tapahtui!

Urospuolinen kirjastontäti sipsutteli viereeni ja sanoi:

- Hei. Meillä onkin siirrytty tähän itsepalvelupalautukseen.

- (Täydellisen hölmistyneenä) Täh!? Itsehän minä olen ennenkin nämä palauttanut.

- Eiku katos, meillä on nyt tällainen palautusautomaatti (osoittaa ylpeänä oikein sormella jotain Saatanan hienoa automaattia.)

- Jaha. Onpas hieno. (Jatkan kirjojen lappamista pöydälle).

- Ei kun tämä systeemi siis on sellainen, että asiakkaat kuittaavat tuolla laitteella palauttamansa kirjat.

- ???

- No, minäpä näytän. Otetaanpas tuosta kirja, laitetaan se tuohon blaazerin tekemän punaisen viivan päälle, ja hops vaan, laite näyttää kumpaan koloon se pudotetaan.

- Koloon?

- Öö, tuossa tiskissä on kaksi reikää, punainen ja vihreä. Tuohon näyttöön tulee sitten teksti, kumpaan läpeen se kirja kuuluu.

- Ahaa! Täällä siis kone kertoo, lykätäänkö ykköseen vai kakkoseen?

- Juu, eiku niinku, höm

- Ja tämä maailmanlopun systeemikö on tästä eteenpäin pakollinen palauttajille?

- Kyllähän se näin on.

- Auttaahan henkilökunta pulaan joutunutta palauttelijaa? Kun tämä hieno järjestelmä kuitenkin tuntuu hieman mutkikkaalta?

- Tottakai henkilökunta opastaa laitteen käytössä.

- Mukava kuulla. Tulen pitämään huolen siitä, ettei kirjastontädeille käy niinkuin aikoinaan pankkineideille.

3 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Ei kai vaan ne kirjat, joita palautit, olleet yhden F. Kafkan kirjoittamia?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tosta jutusta tulee mieleen myös pankkipalveluitten karsiminen ja asioinnin siirtämisen tietokoneille. Jos on opetellut tietokoneitten käyttöä, niin onhan toi vaekkopankki kieltämättä helppo ja vaivaton tapa päästä eroon rahoistaan, mutta mietin tommosia 80-vuotiaita ihmisiä, jotka ei oo hankkineet edes kännykkkää. Lähin pankki on 60 kilometrin päässä, eikä siinä iässä varmaankaan enää ruveta tietokoneita opettelemaan. Jotenkin tylyä.

VonPee kirjoitti...

Terve Kariav & Ykä.

Kariav: Heh. Kunpa olisivat olleetkin, niin olisin voinut mainita jotain palautettavan materiaalin ja tilanteen yhteensopivuudesta.

Ykä: Juu, muistan liiankin hyvin. Silloin pankkien kassahenkilöstö joutui puhumaan itseään työttömäksi, kuten kirjastontäti tällä kertaa.
Yritän aina kannattaa toimintaa, missä palkattu henkilökunta tekee työtä, eikä asiakas itse. Tästä syystä tulen olemaan tuon palautusautomaatinkin kanssa täydellinen tumpelo. Silloin ainakin jonkun pitää olla siellä kirjastossakin töissä, minua auttamassa.