sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Myö ollaan Tatista!

Luin Herliinin blogista Töölöstä kertovan jutun.
Faijani on syntynyt Stadissa ja skloddina siellä budjannutkin, mutta sitten onnekkaat sattumat saattoivat hänet entiseen pääkaupunkiimme. Tosin sen seurauksena minäkin täällä söpisen, ettei mikään nyt ihan täydellistä olekaan.

Se mikä tässä oikeastaan oli asiana, on se, että kun minä joudun käymään hellsingissä, olen reilusti turkulainen, niinkuin kaikkialla muuallakin. Mutta kun savolaiset muuttavat Stadiin, he muuttuvat tatilaisiksi.


Erään onnettoman komennuksen johdosta jouduin asustelemaan Töölössä stadikan vieressä puolen vuoden ajan. Lähikuppilat tulivat luonnollisesti tutuiksi, kun niissä tuli ahkerasti vierailtua.

Eräänä päivänä hipsimme jälleen kaverin kanssa ravinteliin, tilasimme kaljat ja linnoittauduimme tapamme mukaan nurkkapöytään. Siinä sitten ehdimme hetken aikaa keskenämme vaihtaa vähiä ajatuksiamme, kun viereemme liimautui omasta mielestään paikallinen kingi.

Paikallinen kingi: No, mitäs pojat, saako vähän häiritä? Puheesta kuuluukin ettette ihan paikallisia taida ollakaan, hehheh!

Lihava Setä: Juu, senkus vaa häirittet, hämmästyttävä hyvi sää kuulikki ettei me paikallist puhuta, me ku olla turust.

Pk.: Niinniin, kyllähän sen heti kuuleekin. Paikalliset erottaakin hyvin nopeasti.

LS: Täst määki o iha samaa miält, ja sen takii mää kysynki, et mist ihme böndelt sä ite oot oike kotosi, ku et täält ainaka? Ku iha jo puheest kuuli?

Pk.: (Samaan aikaan kääntyen kantapäidensä varassa ympäri ja tehden strategista vetäytymistä) Krhm... No, Nilsiästä...

2 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Liikutuksen ja myötähäpeän kyynel poskelleni vierähti tait. Innasen savonmurteen yritelmästä.

"järävet" ja "Helesinki"...nyyh...

VonPee kirjoitti...

Terve Kariav

Juu, murteet ovat yllättävän hankalia ummikon puheltaviksi. Itse tykkään kuunnella savon murretta, mutta en pysty edes epäuskottavasti sitä "viäntämään".

Tuota samaa myötähäpeää minä tunnen, kun jotkut jopa julkisesti yrittävät heittää turun murretta.

"Ehkä mennään Turkkuseen, kaadetaan viinaa kurkkuseen".

Voi ei...