keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Sotakissan nimi

Koska Isä Efraimin arvoitus osoittautui kovastikin helpoksi, laitetaanpa tähän hieman haastavampi yritys.

Kuuluisilla sisseillä, Ryhmyllä ja Romppaisella oli mukanaan hirmuinen sotakissa Mörökölli.

Mörököllillä oli toinenkin nimi, mutta se mainitaan ainoastaan kerran koko kirjasarjassa.

Mikähän oli Mörököllin alkuperäinen nimi?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Molotohvi eli Molotov.

-Tvälups-

VonPee kirjoitti...

Terve Tvälups

Oikein!
Nopeasti selvisi tämäkin :)

Anonyymi kirjoitti...

Rakas J Käntyn kirjallinen tuotanto on sydäntä lähellä.

Tutustuin Armas J Pullan tuotantoon vasta aikuisiällä ja sen laajuus on todella mykistävää: viinit, kahvi, kissat, Ranska...

Vaan eipä Suomen koulujärjestelmässä kuule Pullasta mainittavankaan. Ei edes yhteistyöstä Mika Waltarin kanssa! Herrat kirjoittivat salanimellä kapteeni Leo Rainio, koska eivät omina itseinään saaneet näytelmäänsä estradille...

Sodan aikana Pullaa syytettiin saksalais- (antimilitarismista) ja sodan jälkeen neuvostovastaisuudesta (militarismista)!

Kun kirjastoista kerättiin ns. kiellettyä kirjallisuutta, oli Pullan teokset niitä jotka poistettiin. Eräässä kunnassa kommunistinen kunnanvaltuutettu kuitenkin esti ko. toimenpiteen, "Pullaa ei poisteta! Ainoa joka kirjoittaa edes liki totta!"

-Tvälups-

Ironmistress kirjoitti...

Meiltä löytyi isovanhempien kesämökin vintin kirjahyllystä kaikki Ryhmyt ja Romppaiset. Niitä tuli lapsena luettua. Natalia Vengrovskan sekoilut olivat ihqja.

Ryhmy ja Romppainen -sarja on mitä mainioin esimerkki veijariromaanista, jossa kaksi veijaria tekee pilkkaa niin tärkeilevistä ja virkaintoisista omanpuolelaisista kuin typeristä vihollisista - ja Nicaraguassa myös militaristisesta kehitysmaadiktatuurista. Niiden pitäisi nykypäivänä olla oikeastaan pakollista luettavaa esimerkkinä veijariromaanista.

VonPee kirjoitti...

Tervehdys Tvälups ja Matruuna

Mulla on Pulla ollut keräilykohteena jo kolmisenkymmentä vuotta.
Leo rainiotkin löytyy.

Tuotantoa löytyy tosiaan runsaasti.

Olen muutaman kerran onnistunut sellaisessa tempussa, että kaveri ilmoittaa olevansa kirjoja lukematon tyyppi, mutta suostui "vilkaisemaan" Ryhmyä ja Romppaista, lukien sitten koko sarjan.