sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Vanki

Luin tuossa Arianna Stassinopouloksen kirjan Naarasnainen.
Kannattaa lukea, löytyy nettidivareista halvalla.

Lainaanpa tähän mielenkiintoisen pätkän.

- Käytän tahallisesti sanaa "naisellisuus" enkä sanaa "feminiinisyys", sillä naisten vapautusliikkeen hyökkäykset ovat halventaneet olemattomiin sellaiset sanat kuin feminiininen, feminiinisyys - heikäläiset eivät ole voittaneet sotaa, mutta he ovat vanginneet sanan.

Kirjan suomennettu versio on painettu 1975, mutta kun vaihdetaan hyökkääjän nimi ja sanat, niin kummasti tuo lause sopii nykypäiväänkin.

4 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ei tohon muuta voi todeta, kuin että kohdalleen sanottu.

VonPee kirjoitti...

Terve Ykä

Juu, ja valitettavasti pitänee paikkansa tulevinakin vuosikymmeninä.

Anonyymi kirjoitti...

Maailma muuttuu, mutta diskurssit pysyvät. Jos esim. kaivaa vaikkapa jotakin 70-luvun liturgiaa ja vaihtaa "neuvostovastaisen" tilalle "suvaitsemattomuuden", niin se on jo melkein sillä tähän päivään päivitetty. Toisaalta mitäpä tuota ihmettelemään, sillä melko samanlaisista ihmisistähän se tämän päivän suvaitsevaistokin koostuu, jotka olivat tuolloin taistolaisia ym. oman aikansa edistykseläistöä. Ja osin ihan samoja ihmisiäkin, kuten joku Leif Salmen vaikka. Ja "pahat" ihmiset ovat edelleenkin "fasisteja" ja "äärioikeistolaisia", joten "mörköä" tarkoittavat pejoratiivitkin ovat pitkälti samoja.

VonPee kirjoitti...

Terve Ano

Jep. Niinhän tuo menee. Mitähän tämän jälkeen mahtaakaan tulla.