keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Syö särkeä

Törmäsin tuollaiseen juttuun.

- Tekeekö särkikala paluun suomalaiselle lautaselle?

Särkikalathan ovat vallan erinomaisen makuisia ja tuosta ruoto-ongelmastakin pääsee helposti eroon. Meikäläisen pöytään tuo kalalajien ryhmä ei mitenkään palaa, kun se on siellä koko ajan ollutkin.
Olen yleensä kevään aikana pyrkinyt kalastamaan vähintään painoni verran särkiä pois, koska yleisesti kalastus kohdistuu petokaloihin. Särkihän on tunnetusti hauen pahin vihollinen.

Särkeä en juurikaan viitsi laittaa evääksi, kun käsien läpi kulkevat kalamäärät ovat kuitenkin kohtuu suuria ja syömiskyky harmillisen rajoitettu. Mutta särkikaloja kylläkin. Keväisin pitää tietenkin savustaa lahnaa.
Muuten särkikaloista suosikkina on säynävä.

Säynävä on kiinteälihainen kala ja sopii erinomaisesti kylmäsavustettavaksi (lahnakin toimii). Valmiista kylmäsavusäynävästä on helppo leikata ohuen ohuita siivuja leivän päälle, ja ne ruodot saa kätevästi kovasta kalasta pois siinä leikellessä.

Säynävä on myös erinomainen kalapullien tekoon (tähän sopii myös särki ynnä muutkin kalalajit, paitsi silakkaa en ole kokeillut).

- Tee kalasta fileitä (ruodoista ei tarvitse välittää) ja paina pari kertaa lihamyllystä läpi, kolmannenkin, jos arveluttaa.

- Laita kalamassaa ja sikanauta jauhelihaa molempia saman verran. Ynnä sopivaksi katsomasi mausteet ja kananmunaakin voi käyttää, muttei ole pakko jos ei taho.

- Sekoita systeemi ja anna sen huokailla puolisen tuntia, kaljan verran, röökin ajan tai ala sitten vaan paistelemaan.

On muuten toimiva keitos. Joku irvileuka voi tietenkin sanoa, etteivät nuo mitään kalapullia ole, kun kerran puolet on sikanautaa. Voin sanoa, että kaikkia mahdollisia sekoitussuhteita on kokeiltu. Myös pelkästä kalasta, tai sitten sikanauta on korvattu naudan jauhelihalla. Mutta kyseinen sekoitussuhde on meidän porukalle ollut vakiintunut käytäntö useiden vuosien ajan, kun lopputulos on suuhun sopivin.

3 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Kuinka sitä kakarana särkeäkin halstrattiin ja syötiin makkeisiin suihin, ja nyt se ei sovi suuhun mitenkään päin... ei ees kermavaahdon kera.

VonPee kirjoitti...

Terve Sanna

Jos laittaisit kermavaahtoon puolet sikanautaa?

Sanna kirjoitti...

Tai Aurajuustoa...